https://mtaindia.org

36 Top CSS Interview Questions and Answers – MTA India

CSS stands for Cascading Style Sheet. It’s a style sheet language that determines how the elements/contents in the page are looked/shown. CSS is used to develop a consistent look and feel for all the pages.

This blog covers the most frequently asked CSS & CSS3 interview questions for freshers & experienced candidates.

  1. What is CSS?
    Ans. CSS stands for Cascading Style Sheet. Popular style language used with HTML to design websites. Can be used with any XML scripts that include plain XML, SVG, and XUL.
  2. What is the origin of CSS?
    Ans. SGML is the root of CSS. The language that describes tagging languages.
  3. How to integrate CSS into a web page?
    Ans. There are three ways to integrate CSS into web pages.
    Linearity/Inline – Used to insert style sheets into an HTML document
    Embedded / Internal Method – Used to add a unique style to a single document
    Connected/imported/external – Used when you want to make changes to multiple pages.
  4. What are the benefits of CSS?
    Ans. Bandwidth
    • Universal harmony
    • Formatting the page
    • Accessibility
    • Content separated by the presentation
  5. What are CSS frameworks?
    Ans. CSS frameworks are pre-programmed libraries that make the web page style easier and more relevant. The most commonly used CSS frameworks are: –
    • Bootstrap
    • Foundation
    • Semantic UI
    • Gumbi
    • Ulkit
  6. What are the benefits of Embedded Style Spreadsheets?
    Ans. You can create classes that will be used for many types of tags in the document.
    • You can use selectors and collection methods to apply styles in complex situations.
    • No additional download is required to import information.
  7. What is a CSS selector?
    Ans. It is a series that identifies the features in which a particular proclamation works. It is also said to be the link between the HTML document and the style sheet. Equivalent to HTML objects. There are several different types of selectors in CSS: –
    • CSS Feature Picker
    • Picker CSS ID
    • CSS Class Picker
    • CSS Universal Selector
    • CSS Group Picker
    Name some parts of the CSS style.
    Other components of CSS Style are:
    • Picker
    • Property
    • Price
  8. What is the use of the unit%?
    Ans. Used to define percentage values.
  9. Mention the scroll control feature.
    Ans. The background-attachment feature is used to determine if the background image has been adjusted or scroll through the entire page in the browser window. If you set the adjusted background image, then the image does not move during scrolling through the browser. Let’s take an example with a consistent background image.
    • background: white url (‘bbb.gif’);
    • repeat: no repeat;
    • background attachment: fixed;
  10. What are the benefits of Outdoor Style Spreadsheets?
    Ans. You can create reuse classes in multiple documents.
    • By using it, you can manage multiple document styles in one file.
    • In complex cases, you can use selectors and collection methods to use styles.
  11. What is RWD?
    Ans. RWD stands for Responsive Web Design. This process is used to display a well-designed page for every screen and device size, for example, mobile phone, tablet, desktop, and laptop computer. You do not need to create a separate page for each device.
  12. How do you restore the default layout value using CSS?
    Ans. In short, there is no easy way to return the default values to anything used by the browser.
    The closest option is to use the ‘original’ layout value, which returns the default CSS values,
    rather than the default browser styles.
  13. What do you understand about W3C?
    Ans. W3C represents the World Wide Web Consortium. Its purpose is to bring information to the World Wide Web. It also develops Web rules and guidelines.
  14. What is the difference between CSS2 and CSS3?
    Ans. The main difference between CSS2 and CSS3 is that CSS3 is divided into different categories also known as modules. Unlike CSS2, CSS3 modules are supported by most browsers.
    In addition, CSS3 contains the new Common Brotherhood Links that are responsible for matching brother items to objects.
  15. What do you understand about the universe?
    Ans. A standard selector is a selector that matches the name of any feature rather than selecting elements of a particular type.
    Example:
  16. How can CSS and HTML page be integrated?
    Ans. There are three ways to integrate CSS into HTML: using style tags in the header section, applying an inline style, writing CSS in a separate file, and linking to an HTML page with a link tag.
  17. What was the purpose of improving CSS?
    Ans. CSS was developed to define the visual appearance of websites. Allows developers to differentiate between unprocessed website design and content.
  18. How can you use CSS to control image duplication?
    Ans. The background image is used to control the image. Example:
    h3 {
    background repeat: no repeat;
    }
  19. Name some CSS attributes associated with the font.
    Ans. Font attributes font style, variation, weight, family, size, etc.
  20. Tell us about the CSS asset.
    Ans. The CSS floating position sets the image right or left as needed, including wrapping text on it. All the properties of the elements used before remain unchanged.
  21. What are CSS image scripts?
    Ans. A group of images embedded in a single image is a CSS image text. It can reduce upload time and generate multiple images on a single web page.
  22. How do you identify h2 and h3 in the same style?
    Ans. You can identify multiple features by comma separating commas (,)
    h2, h3 {
    color: blue;
    }
  23. What different types of media are allowed by CSS?
    Ans. There are four types of @media structures (including screen):
    • All – on all media type devices
    • Print – on printers
    • speech – for screen readers who “read” the page aloud
    • screen – for computer screens, tablets, smartphones, etc.
  24. What are the context selectors?
    Ans. Content options in CSS allow you to specify different styles for different parts of your document. You can assign styles directly to specific HTML tags, or, you can create individual classes and assign tags to HTML. Either way allows you to combine and match styles.
  25. Why is the outer style sheet useful?
    Ans. The external style sheet is very useful as we write all the style codes in one file and can be used anywhere by simply referring to the link for that external style sheet file.Therefore, if we make any changes to that external file, the changes may also appear on the web page. So we can say that it is very useful and makes your job easier while working on large files.
  26. What are the uses of an embedded style sheet?
    Ans. The embedded style sheet gives us the right to define styles in one place in an HTML document.We can generate multiple classes using an embedded style sheet to apply to multiple web page tags and no additional download is required to import information.
  27. Explain the concept of Tweening.
    Ans. Tweening is a process where we create intermediate frames between two images to get the look of the first image which becomes the second image.It is widely used to create animations.
  28. Define CSS image texts.
    Ans. CSS image documents are a group of images embedded in a single image. Reduce upload time and request number on the server while displaying multiple images on a single web page.
  29. Define the word Responsive Web Design.
    Ans. It is a method by which we design and develop a web page based on user functions and scenarios based on various factors such as screen size, web page portability on different devices, etc. It’s done. through various flexible structures and grids.
  30. What are the gradients in CSS?
    Ans. It is a CSS property that allows you to display smooth transitions between two or more specified colors.
    There are two types of gradients available in CSS. Of course:
    • Linear Gradient
    • Radial Gradient
  31. What is the difference between padding and margin?
    Ans. In CSS, the margin is where we can create space around elements. We can even create space in defined external borders.
  32. What is the use of the Box Model in CSS?
    Ans. In CSS, the box model is a box that incorporates all HTML elements and includes features such as margins, borders, pushes, and the actual content. By using the box model we will get the authority to add borders around the elements and we can also define the space between the elements.
  33. How can we add icons to a web page?
    Ans. We can add thumbnails to an HTML webpage using an icon-like Awesome icon library.You must add the name of the given icon section to any HTML component in the queue. ( or ). The thumbnails in the icon libraries are large veggies that can be customized with CSS.
  34. What is a CSS-pseudo-class?
    Ans. It is a class used to describe a special HTML feature. This section can be used to create an element with a style that the user is looking at and can style the HTML object when embedded.
    selector: pseudo-class {
    property: value;
    }
  35. Write down all the stops used in CSS.
    Ans. In CSS, there are four scenarios as mentioned below:
    Standing (default)
    Relative
    Fixed
    Absolutely
  36. Comment on case sensitivity for CSS?
    Ans. Although, there is no case sensitivity for CSS, families for fonts, image URLs, etc. are. Only when XML declarations and XHTML DOCTYPE are used on the page, is CSS more sensitive.

MTA India is a leading IT Training and Internship company in Noida, Greater Noida and NCR which provides 6 Months training in several evergreen technologies. This training is offered in Noida, Greater Noida, and NCR.

Register with MTA India @ https://mtaindia.org/StudentRegister

Facebook pagehttps://www.facebook.com/mtaindia.org

Industrial Training : https://mtaindia.org/industrial-training

Instagram pagehttps://www.instagram.com/mtaindia/

Website | www.mtaindia.org

By Microdot Tech Aspire Solutions(P) Ltd.Meet @ | A-93, Sector 4 Near Sector 16 metro station, Noida, Uttar Pradesh 201301.

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *